Skip to content

Nieuw: de Nationale IT-Security Monitor

door Robbert Hoeffnagel |

 

Het aardige van mijn beroep is dat ik bij veel bedrijven over de vloer kom – zowel gebruikers als aanbieders. Nieuwsgierig als een journalist van nature is, mag ik mensen graag het hemd van het lijf vragen. Over het onderwerp waarvoor we bij elkaar zijn gekomen, maar ik mag ook graag uitstapjes naar andere takken van (IT-)sport maken. Daarbij valt mij steevast één ding op: hoe weinig we eigenlijk weten.

Robbert columnDat klinkt misschien een beetje vreemd, daarom zal ik uitleggen wat ik bedoel. Bij veel bedrijven en overheidsorganisaties werken mensen aan IT en security die vaak zeer goed opgeleid zijn, technisch van de hoed en de rand weten, en die bovendien zeer gedreven zijn om hun opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Het lastige is alleen dat zij vaak moeten werken met informatie die nog wel eens erg algemeen wil zijn. Aanbieders voorzien hen vaak van whitepapers en andere documentatie die op zich prima is, maar die zelden echt goed aansluit op hun eigen situatie. Onderzoeken van de bekende bureaus behandelen grote thema’s op basis van een kleine steekproef, waarbij de algemene conclusies misschien wel nuttig zijn, maar vaak toch te algemeen blijven om echt bruikbaar te zijn. En ik hoor het ook van technische professionals: mooi dat threat report, maar het is mij te algemeen, hoor ik dan. Want wat men echt wil, is precies weten wat een bedreiging nu voor hun specifieke situatie betekent. Dit lijkt mij overigens een pracht van een business model voor een adviesbureau op het gebied van security.

Enkele jaren geleden besloten FenceWorks – uitgever van onder andere Infosecurity Magazine – en onderzoeksbureau Pb7 Research dat wij verdieping op de Nederlandse markt wilden gaan bieden. De internationale marktonderzoeken zijn vaak een prima startpunt voor wie zich op een bepaald thema wil oriënteren, maar wie echt wil weten wat een trend betekent hier in Nederland heeft meer nodig. Noem het maar: lokaal onderzoek dat – als het even kan – goed aansluit op internationaal onderzoek. FenceWorks en Pb7 Research werken inmiddels nauw samen rond de Cloud Monitor en de Dutch Datacenter Index en daar voegen we nu een nieuw onderzoek aan toe: de Nationale IT-Security Monitor. Ook nu weer werken we nauw samen met een aantal partners – in dit geval Sogeti, Fortinet, Sophos, TecHarbor, Trend Micro, TSTC en Vest – om werkelijk zicht te bieden op de Nederlandse markt. Om maar enkele onderwerpen te noemen: wat gebeurt er in ons land op het gebied van IT-security? Hoe organiseren bedrijven en overheden hun security-aanpak? Hoeveel geld investeren zij hierin?

De Nationale IT-Security Monitor wordt een jaarlijks terugkerend onderzoek. Want we weten als Infosecurity Magazine als geen ander dat ontwikkelingen op het gebied van security tijd kosten. Daarom willen we in de tijd kunnen zien hoe de aanpak van Nederlandse bedrijven en overheden zich ontwikkelt. Het onderzoek is inmiddels gestart. In juni verwacht directeur Peter Vermeulen van Pb7 Research de eerste resultaten bekend te kunnen maken.

 

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS